Saturday, April 15, 2006

KOSTHOLD FOR BEIT ISRAEL



KJØTTMAT:
Det skilles mellom rene og urene dyr.
Bare rene dyr kan spises.

For rene pattedyr er det fem kriterier:
1. De har klover som er kløvet helt igjennom.
2. De tygger drøv.
3. De er slaktet slik at alt blod er rent ut.
4. De skal ikke være selvdøde.
5. Vi spiser ikke innmat, hjerne, øyne, testikler, hud, hår, ben eller horn osv.

Rovdyr, åtseldyr, labbedyr, svin, hest, kamel, kanin, hare, bever, mus og rotter osv. spises ikke.
Men ku, sau, geit, elg, rådyr, hjort osv. kan spises.

Fugler skal ikke være rovfugl eller åtselfugler.
Her gjelder også kriteriene 3, 4 og 5 ovenfor.
Vi kan spise egg fra rene fugler.

Ørn, falk, kråke, måke, struts osv. skal ikke spises, og heller ikke eggene deres.
Men høns og kalkun osv. kan spises, og det kan også eggene deres.
Flaggermus er ikke fugl. Flaggermus kan ikke spises.

FISK OG HAVMAT:
For rene fisker gjelder tre kriterier:
1. De skal ha finner.
2. De skal ha skjell.
3. De skal ikke være selvdøde, men behøver ikke å være slaktet.

Hverken ål, steinbit, hval, sel eller lignende skal spises.
Hverken skjell, muslinger, reker, hummer, kreps, eller andre skalldyr skal spises.
Tang og tare som ikke er giftige kan spises.



INNSEKTER, REPTILER OG KRYP:
Disse skal ikke spises.
Altså hverken biller, maur, sniler, mark, frosk eller gresshopper, slanger, firfirsler eller krokodiller eller lignende skal spises.



TILSETNINGSSTOFFER:
Det finnes mange tilsetningsstoffer som er fremstilt av urene dyr, fugler og så videre. Blant disse er: Gelatin, løype fra svin, fett fra urene dyr, fugler og havdyr. Det meste av dette kan du se ved å lese fortegnelsen over ingrediensene i matvarene du kjøper.





0 Comments:

Post a Comment

<< Home